Friday, May 07, 2010

Narka sig lite. Eller är det nark?

Dags för lite narki igen.

http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article7078918.ab

Pregabalin ersätter mer och mer det gamla rävgiftet Gabapentin. EU gav greenlight i mitten på 2000-talet och Pfizer garvar just nu hela vägen till banken innan patentet upphör.

Det är inte klassat som narkotika i EU

Jag är själv inte riktigt övertygad om att det här är nästa innedrog etersom det finns lite som tyder på att toleransökning inte sker med pregabalin så kan man nog skriva av långtidsberoende. Jag har läst en bra debattartikel i läkartidningen # 17 där man redogör för en studie om att toleransökning inte sker.


http://www.lakartidningen.se/mobil/mobilengine.php?articleId=14242

Artikeln i AB nämner "engångsrus" och det svarar mot det lilla jag vet. Tydligen blir man rejält på lyset men bara vid första intaget eller intoxen om du vill men sen försvinner detta snabbt.

Vad man ska ha klart för sig dock är att det är så här det börjar. Överjobbade husläkare förskriver glatt och brett eftersom den fungerar både som ångestdämpande, analgesia mot neuropatiska smärtor och diabetesrelaterade smärtor samt mot epilepsi
Eftersom användningsområdet är brett har detta även givit en uppsjö med bieffekter.
Det var så här "benzos" kom in i folkhemmet.

So far so good men att fångar rockar loss på den är ett dåligt tecken eller möjligen omen för oss lekman men visst känns det lite oansvarigt att Pfizer säger i universitetspress "att dom inte vet varför människor blir höga på det här"?

Om man då ska läsa vidare och degradera sig till att läsa flashback blir det än mörkare : Lyrica snortas, röks, överdoseras och blandas med "z-drugs" (Stillnoct och Imovan).

Så jag vet inte. Tristat av allt är dock namnet och effekten : Lyrica. Bara för att syftet är att dämpa ångest behöver man inte med det marknadsföra det som något som ger eufori. Vilket är en av effekterna vid insättning.

SHQ goes helg !

1 comment:

Anonymous said...

Tycker att folk är väldigt ärliga med sitt bruk av detta på Flashback. Visst finns det mycket skit där men det finns också vettiga inlägg om hur den här medicinen kan skapa beroende. Och att det inte skulle vara beroendeframkallande, som vissa hävdar, är bullshit! Läkemedelsverket har fått in rapporter om att det kan missbrukas och det har varit på tal om att narkotikaklassa den. Den är redan narkotikaklassad i t.ex USA. Visserligen enligt den lägsta graden men iallafall.

Så. Det var väl allt jag hade att säga, iallafall nu.