Sunday, June 07, 2009

Jamen bänka den där djävla halvjuggen


Bänka Zlatan. Jo, jag menar det. Jag har sagt det i flera år och det inte bara ett resultat av Lördagens dråpliga resultat.
Sist jag ville att han skulle bänkas var inför EM och där blixtrade han till med två mål bara för att träda tillbaks i skuggorna.

Problemet är självklart inte Zlatan. Lagerbäck och fotboll lodrätt, sju bokstäver.

P
R

O

B

L

E

M

Han kan göra två saker. Det ena är att ändra taktiken så att vi utnyttjar Zlatan bättre och då handlar det taktiska instruktionerna inte så mycket om vad Zlatan ska göra och inte utan de andra 9. Zlatan måste då användas som Target player_på riktigt_och andra spelare måste se till att ta mer och bättre löpningar in i boxen eller mot/nära honom. Sådant stavas fixstjärna och det strider mot Lagerbäcks icke töjbara filosofi.

Det andra är att helt enkelt använda sig av forwards som gör vad forwards ska göra: Mål. Att Jonathan Berg inte får spela från start är inte konstigt eller nytt. Det är så upp och nedvänt och medans vi hänger där i läktarräcket med blodet rusande mot huvudet för att skåda Lagerbäcks värld så upptäcker vi att Henke Larsson är kvar. Mannen som är slut sedan tre år tillbaka fortsätter att droppa djupt ned i "hålet" framför boxen och gärna samtidigt med Zlatan så vi har absolut NOLL gula tröjor där. Anledningen till det är enkelt. Alzheimermedicin räknas som doping och det krävs sådana för att Larsson ska komma ihåg vilket håll ska spela åt.

Nej, det här är inga svåra bitar utan självklart. Tre snabba stänkare:

1. Kraven.

En annan sak Lagerbäck inte kan eller gör är helt enkelt att ställa krav. I Ajax och Inter ställdes det stundtals orimliga krav på Zlatan men Zlatan levererade. Krav i Lagerbäcks lagomlulliga letargi hör inte hemma. Han ställde krav att spelarna skulle stanna på hotellrummet och ett par fnissade bara och sket i det. Även om Lagerbäck skulle ställa krav_på riktigt_har det ingen effekt. Ingen av spelarna kommer petas i alla fall. Är man inne i landslaget är man där tills man slutar med fotboll helt och hållet. Mentala kriterier saknas inte : Lojalitet, stor lagarbetare, sakna ambitioner och håller käften.

2. Mental profilering

Precis som med bajen ser landslagets spel andefattigt ut. Det saknas frenesi, aggression och snabbhet i tanken. Att svenska 13-15 åringar övar teknik sju gånger så lite som franska är inte mycket vi kan göra åt. 9 av Lördagens spelare kan inte gå förbi en gubbe eller två och så kommer det bli. Ute i Europa ser det inte så annorlunda ut bland nästa generation ungdomar som Lagerbäck tänker bränna men där finns rätt psyke. En som har det som saknas är Pontus Wernbloom en annan är Fredrik Risp. Dessvärre spelar dom i riktiga klubbar i riktiga ligor och inte längre i Allsvenskan eller SAS-ligan. Detta för oss in på:

3. Spelarval.

Som jag skrev tidigare måste landslaget bli en plats dit man kommer om man är i form, spelar i bra liga, spelar i bra klubb. är hel och inte för gammal. Sverige är för litet för att vi ska låta utlandsproffs ruttna. Svenskar med dubbelt medborgarskap måste öronmärkas med en landskamp så vi inte tappar spelare till andra länder. Landskamper eller två bidrar ofta att öka spelarens värde och en möjlighet till en bättre klubb och mer utveckling. Vi kallar detta för mutual consent och det används inte av Lagerbäck. Rent hypotetiskt skulle vi kunna ha en supertalang i Juventus. Vi vädrar honom i landslaget och vips blir han intressant. Landslagsuppdrag ger även ökat självförtroende samt att vi då kan få se den förmåga som är omöjlig att scouta: Att kunna höja sig rejält i en landskamp.

Om ni tycker ha läst detta tidigare så stämmer det. Jag har skrivit om detta mer gånger vad jag minnas. Jag nöter och nöter med mina upplägg men förgäves.

Precis som Lagerbäck.

No comments: