Friday, September 03, 2010

Om bråket med Linus övergång

Vad är det som händer?

Vad är det som händer i Hammarby och varför börja det kännas att sälja en spelare som tidigare var hyfsat problemfritt har nu utvecklats till något som gör att när det rycks i en hammarbyspelare och agenter, klubbar, så får man samma känsla som om man på riktigt skulle få delta i TV-serien True Blood när Erik, Sookih och Bill ska ha trekant?
Det kommer borras, blödas och bråkas.

Förr i tiden var transfermarknaden och "ägandeskap" genomsyrat av FIFAs feodalism. Ja menar, det var inte alltför länge sedan FIFA tyckte det var helt ok att Jean-Marc Bosman inte skulle få arbeta för någon annan klubb trots att hans kontrakt gått ut. Han var mer eller mindre livegen, förvisso med en f.d godsägares inkomst, men likväl förhindrad att lämna sin klubb.

Agenterna var på denna tid som vasaller som fick gälda tribut för att få licens och verka inom sina områden .Transfermarknaden då var mer hierarkisk och strukturerad. Speglad av FIFAs strikta regelverk och en inställning som fortfarande får katolska kyrkan att framstå som en progressiv kommunalklubb i jämförelse.

I dag är bilden en annan: Det finns en djävla massa tredjepartsaktörer som lägger fingrar, tår och slipade inissiver i blöt. Fria marknadsregler pressade tillbaka ett strikt regelverk och en faslig massa personer som stått och dreglat över de gigantiska beloppen på transfersummor som tog fart i början på 90-talet fick tillträde till affärer de aldrig borde ha fått.
Personer som inte bryr sig om denna ädla sport och företag som inte har där att göra.

Ett bra exempel på det är Carlos Tevez och Javier Mascheranos övergång och vistelse i West Ham inte hanterades av klubben och så här dags fick självaste FA nog och tog i med hårdhandskarna.

Men hur svårt ska det vara? Transfer ska ske mellan två klubbar via deras agenter. Thats it. "Externa finansiärer", svågerpolitiska svartvattens-sammansvärjningar och alla andra former av företag som vill allokera kapitalen på sina sidor om bolagsborden has to go.

Vad händer här näst? Ska vi få legoleasa spelare från anställningsfirmor i stället för att plocka upp dom från HTFF?

En sak är ju säker. Det har ju inte varit sådant här liv inom Bajen på mycket länge, kanske inte sedan GPs, av facklor väl upplysta, högglansdagar i slutet på 90-talet. Det här gör att alla forum om Hammarby Fotboll IF FF WTF inte handlar om fotboll utan mer om vad som händer inne i klubben.

Frågan är bara: Om man skulle bugga hela kansit med email och allt och verkligen skulle veta vad som sägs och görs in i minsta komatecken (med ett m) .. då skulle väl hälften av alla inlägg och artiklar vara onödiga? Men mängden av inlägg där man oroar sig för nya uppdagade saker - som höljts från dunkel - skulle väl ändå fredubblats.

Ja menar, om man då verkligen VISSTE vad som hände.

"Helt oavsett om sanningen är absolut eller relativ och helt bortsett från att många av oss ständigt söker den är den till sist ändå förborgad för dom flesta av oss. I regel som nödvändighet om inte annat av omsorg för de som ändå inte skulle förstå"

- GW Persson.

Jag tror inte jag vill veta mer om vad som händer inne i klubben. Jag vill inte förstå.

1 comment:

Marcus P said...

Svartvattnet? Var det inte därifrån Petter A kom? :-P