Sunday, October 17, 2010

Om Liverpool

Det finns något barnsligt över rapporteringen om Liverpool.

För sakta men säkert så sjunker nu Liverpool. Laget som alla duttat med i 200 år. Jag sade innan säsongen att Roy H kan bli den som slutlgiltigt sänker Liverpool en gång för alla och jag tror jag kommer få rätt. Jag menade även på att Roy H kändes som ett väldigt märkligt val av tränare. Han var helt under dom krav och ambitioner som en kubb som Liverpool ska ha och jag påstod att han arbetar på interimsbasis och att de nya ägarna, som blev klara i Fredags, kommer att skaffa en ny tränare. Även här verkar det som om jag kommer få rätt igen. Tyvärr.

För det här är en utomordentligt sorglig historia. Jag har en bekant som jag brukar debattera med på en lista. Vi kan kalla honom för Zur-Johnny för när han sitter och hatar PL och Chelsea så kan man koka ned zurerierna till':

"för dom är så rika och Abramovic har en massa pengar åsso köper dom ett lag och det är fuskigt och José Mourinho är jättedum".




I princip Ingen (förutom en skarpsynt reporter för World Soccer) nämner eller skriver om det faktum att B-Rafa köpte en 50 spelare eller något på, mer eller mindre, vinst och förlust. Köpte, provade, häpp det gick inte och nästa tack. Chelsea har nu en hel hoper spelare som spelat i klubben väldigt länge med PL mått mätt. Essien, Ashley Cole, Mikkel, Carvalho är veteraner och tittar man på veteranerna Lampard, Terry och Peter Cech så är antalet sammanlagda säsongen i Chelsea hela 21 stycken.

Varje generation har sina kultllag. Jag vet inte hur många gånger jag hört gamla vrak sitta och prata sig varma om dom där sena TV-sändningarna från Europacupen under 70-talet innan dom gick ut och spelade på grusplan och lekte att dom var Cruyff och Neeskens. I dag heter kultlaget Barcelona men under 80-talet var det Liverpool där klassens stjärnor turades om att vara Keegan eller Daglish.



Jag tror det är förklaringen varför Liverpool år efter år besparas nödvändig kritik och får ena hyllningreportaget efter det andra. Om det finns en överrepresentation av bajare inom media är det precis samma sak med Liverpool. Enligt en undersökning så är Liverpool det mest populära engelska laget hos oss Svenskar. Detta trots att klubben inte vunnit ligan på 20 år eller ens konkurrerat om guldet på allvar.

Förra året slutade man sjua och förvisso skulle det vara en ren lögn att påstå att det tystades ned men den sakliga kritiken mot det resultat i liga och bokslut uteblev helt. Man hade amerikanska ägare som gjorde ett seriöst försök att ta något slags rekord i minus-siffror. Nu har man nya ägare men denna gång kan det mycket väl bli så att man inte kan köpa sig ur krisen. Det kan mycket väl bli så att man inte återfår den där typiska fjärdeplatsen med CL-kval och

Liverpool har, märkligt nog, alla förutsättningar och humankapital att kunna konkurrea på riktigt men om det är något dom kommer klara av dåligt så är att vara och överleva som mittenlag. Laget är ett typiskt cuplag vilket man ser om inte annat i pokalskåpet.


Nåväl, sista ordet är nog inte sagt om den här klubben så "more to come" får man anta.
..bara fotbollsfolket inom massmedia kan släppa sin röda lilla snuttefilt.

1 comment:

Anonymous said...

ditt resonemang köper jag: det finns en stor klick liverpoofans och dom bedriver lobbyverksamhet
-Sigurd III-