Tuesday, December 31, 2013

Hickory Channel


GOD JUL FÖRIHELVETE! Nu när vi är på väg in i ett nytt år så måste jag säga att History Channel har hamnat under min radar. Jag har slängt upp personakter, TV-span och gör en del noteringar.

Program som "UFO Hunters" och "Ancient Aliens" jobbar häcken av sig för att övertyga folk om att vi besöks av utomjordingar och tidsresenärer. Såväl 6000 år sedan som nu. Programmen byter experter med varandra och när min grundregel att öppna ögonen lite extra när man konstant måste skylta med Phd-titlar och annan akademisk maskara för att legitimera sina argument kränkts en tio gånger på tre program är det nog läge för mig att börja skriva och påbörja en journalistisk inbrytning.

Det som gör att deras intellektuella och retoriska heder nu ligger på samma nivå som Fox News har flera orsaker men de mest påtagliga är följande:

 

1. När Von Däniken, Tsoukalos eller Meiers ska tolka historien så är den selektiva varseblivningen och fantasin väldigt påtaglig: Ena sekunden så har människor för 5000 år sedan missförstått det hela. Det dom såg som gudar var i själva verket utomjordingar men det kan även svänga åt andra hållet om de passar dom.
 
Att exempelvis en liten brosch som liknar ett flygplan har aerodynamiska kunskaper om man bygger om den till en trämodell antyder att äldre civilisationer räknat ut aerodynamikens grundregel om luftmotstånd och vingar. Det är inte så svårt. Det är däremot INTE likamedestecken att tidsresenärer varit i Colombia och hållit seminarium i hur man segelflyger.

Spekulationerna saknar riktning och konsistens. Ena dagen är militären i samarbete med utomjordingar, nästa dag är den övertagen av dessa och i programmet efter är man i ett kallt krig med dom. Teorierna hoppar upp och ned lika snabbt så Bill Meiers ögonbryn

2. Hela upplägget "What if it were true?" kan vara en snygg slutkläm på ett program eller en artikel men ny bygger man hela program på det. Programserien "Americas Black Book of Secret" synopsis är alltså att OM det nu fanns en svart bok med alla hemligheter så skulle det osv . . OM vi nu besökts av utomjordingar eller tidsresenärer hur skulle det då ha varit osv.
Hela infallsvinkeln är alltså från start fantasier och spekulationer med vag grund.

 

3. Dålig källkoll. När serien "Americas Black Book of Secrets" kom till episod nio så kom man in på ett ämne jag behärskar: Nämligen specialförbanden och deras värld av uppdrag. Jag kan summera alla sakfel om ni önskar (jag har hittat en 15-20 stycken och det verkar vara början) men jag är inte riktigt övertygad om ni orkar med MÖPeri i Asperger form. Jag tror dock inte att förrädaren Oliver North, en romanförfattare, en mytoman och gamla Seal's där samtliga varit ute ur loopen i minst tio år kan ge en korrekt insyn i exempelvis räden i Abbotabad eller hur operationer och förband kan se ut i dag.
 

4. Vems ärenden springer History Channel? Vem tjänar på denna desinformationsdetonation? Till saken hör nämligen att vår historieskrivning om urtida civilisationer innehåller en hel del anomalier som dagens forskarkår inte kan förklara särskilt väl. Dom är inte så många men dom finns där och sticker i ögonen. Platsen Puma Puncu, Observationen "Phoenix lights 1997" och 200 tons stenblock överallt står där och får oss att riva i skam.

5. När det nu faktiskt finns saker som är såväl mystiska och omöjliga att förklara med dagens konventionella forskning så borde de vanliga kanalerna och blaskorna ta tag i detta istället för att lämna observationer gjorda av tusentals näst intill obevakat. Men vem vill ta en i het potatis som är så illa kokt att den blir brännande mos i handen när History Channel uppträder som dom gör? Vem vill ha offentligt samröre med tomtar? History Channels trovärdighet är lika rökt som en böckling i Kingston.

Verklighetens tillgång till anomalier och mysterier är inte direkt obegränsat så det kan vara läge att lägga ned "Ancient Aliens". Detta för att ju mer man håller på desto mer har man format en teori som ska förklara och knyta allt till historiska utomjordingar (nu sist var Albert Einstein med i klubben) så får man i praktiken en teori som bevisar inget.

 
Till sist: När vi nu rullat in i 2000-talet så verkar det som om människor börjat fly New Age träsken och Bibeln och blodfattiga partiprogram eftersom flera falanger inom dessa läger bara kan erbjuda ett liv i flum eller misär.

Men är det verkligen en ny trosuppfattning och dyrkande vi behöver? Om utomjordingars egenskaper är näst intill identiska med gudaväsen är steget lätt att ta.

No comments: