Saturday, September 06, 2008

Kapitänsfrågan


Sulan kommer nog vara kvar nästa år men vid en förfrågan på en epostlista röstade fyra av åtta för Sulan som ett av tre namn vi nästa säsong ska klara oss utan. Själv är jag en sucker för kultfigurer som honom, man öppnar en fotbollsbok om spelare och under "S" finns där en sån där lång och fin spalt som bara klargör det vackra ordet "Hammarby IF" gång på gång, år efter år. Näe, Sulan blir nog kvar i truppen. På Nymans tid var sådana "enklubbskarriärer" standard och klubbyten kardinalssynder. Förutom Tom Turesson som fick gå sin carnossavandring till skjulet så förekom det inte i Nymans planer.

Våra sportchefer och andra beslutsfattare har dock insett värdet av en publikfavorit som drar ned sånger. Skulle Sulan vilja flytta och sen komma tillbaka är det inte mig emot. Alltså, jag är happy either way. Han har spelat hyfsat den här säsongen och dessvärre räcker det nog inte i mitt bajen för en kapten. Men lite kvot för sin lojalitet har han till godo.
Däremot bör Sulan befrias från kvarnstenens kaptensbindel.

Den har tyngt ned honom lite grann denna season utom när han styr upp lunchrasts-pokern. Kaptensbindlar hamnar ofta på äldre spelare som just har samma tårdrypande CV's som Sulan. Exemplen är många men mest tänker jag på Adams, Le Tissier och Javier Zanetti. Här slutar dock likheterna med Sulan och det är inte klasskillnaden mellan Allsvenskan och Premier Leauge jag syftar på. Det här är spelare som genom att spela riktigt bra och dessutom hålla den höga formen jämn. Räcker det? Lojalitet och klass?

Nej, Adams och Le Tiss var klasspelare som i vissa perioder var den direkta orsaken till att Southampton inte åkte ur och att Arsenal inte åkte på ett Silver. Men en av dessa saknade Kaptenens absolut bästa egenskap. En del vill lägga på en massa andra egenskaper, att spelarna ska lita på honom eller att han ska - som TV4's "fotbollsexpert" påstådde härom dagen :

"ska kunna prata med media."

På honom lät det som om Lagerbäck på något sätt gjorde ett bra val i alla fall då liksom för Henke "kom överrens med alla". Spelarna "såg upp" till Henke. En annan "fotbollsexpert" menade på att Henke är så mogen och vuxen och berördes inte av de två läger som landslaget har haft och kommer få.

Men vilket djävla dravel!

Stundtals verkar fotbollspressens fantasi - som får ersätta eller krydda fakta - jobbar övertid när deadlinen kommer rusande och den är lika potent som fantasin i Lagerbäcks taktik. Klass ska ha en kapten ha men inget av det där är särskilt viktigt.

Att driva på, motivera och mana på men även att ge kritik och på behov en snabb utskällning är utan tvekan det som ger bäst effekt på laget och på poäng. Dunga var en alldeles lysande kapten ur den aspekten när han skällde ut markeringsmissare och forwards som inte sprang ur offside. Kaptenen ska även ha stora taktiska kunskaper eftersom han ska agera som tränarens förlängda arm och befordra taktiska orders eller rentav köra över dom.

När jag intervjuade Anders Linderoth för ett par år sedan så tyckte han att det var för mycket "Alla vill vara vänner med alla och är man en bra kapten så kan man bli ogillad" Det här var ju år sedan men stämningar och kulturer i omklädningsrum brukar överleva i år. Sulan har i alla fall tagit sin uppgift på allvar och gjort så gott han kan. Det är än vad man kan säga om hans vikare som gjorde näst intill inget för att förhindra spelvändningar som exempelvis Norrköpings vändning av 3-1 som till sist blev bara 4-3 för att han där uppe gillar spännande matcher.

Sist av allt ska en kapten inte vara Målvakt utan en centralfigur och helst på mittfältet. Innermittfältaren har kunskapen och blicken och kan från den positionen nå alla i laget. Hade Fredrik Ljungberg försökt kommendera Stoor på andra kanten med sin gälla röst hade han inte hörts långt.

Det kan verka skrattretande men jag tror vi har en spelare som kan vara ämne för kapten som uppfyller nästan alla kraven. Om han stannar that is. Min kompis är uppvuxen i Södertälja och kände Sulan och kände till Chanko lite. Sulan beskrev han som en sympatisk person men Chanko kunde vara stöddig och hade vissa kantigheter. Mums, finns dom kvar?

Han begriper spel, han har varit hos oss ett tag och har han verkar den sociala intelligensen att veta hur man ger kritik i proportion till misstag så why not.Det är klart att lojalitet är något bra och som det finns alldeles för lite av i dagens fotboll. Vi fans gillar sånt. Någon som inte drar som alla andra utan visar var hjärtat sitter.

Men den lojaliteten har inget att göra med kaptens kvaliteter

8 comments:

Anonymous said...

lollo som kapten? är du allvarlig? han kommer ju bara visa vägen till närmaste agent!

SHQ said...

Ja, jag är allvarlig. Löneökning, ett personligt samtal att det runt honom det ska byggas spiel och sen kaptensbindeln. Chanko är ärlig och öppen, vågar säga vad han tycker.

Anonymous said...

lollo är lite för lömsk och beräknelig för att vara kapten. vem ska hålla tillbaka honom när det är han själv som käftar mot domaren?

SHQ said...

ok, point taken men jag tror fördelarna överväger nackdelarna. I den här ligan är det dessutom så illa på domarklassen att dom behöver rårytande reprimand. Det är bevisat sen tidigare att utskällda domare faktiskt KAN förbättra sig. Vi får enkelt se Lollo och Zengin som pedagoger.

Anonymous said...

SHQ, Kan du maila mig?
Danne Enberg
daniel.enberg (at) gmail och du vet vad som kommer efter punkten

SHQ said...

"och du vet vad som kommer efter punkten"

Det var inte lättare att skriva com istället eller är du rädd at någon botscan ska plocka up mejlen och spamma rej?

Anonymous said...

vilken bild..hahaha..hohoh..

SHQ said...

Måste sluta länka från city.se hit. Det här är mitt last retreat. Charlie som Kapten? ok. Vi säger så.