Monday, March 23, 2009

Lasse goes to Liverpool

Vilken fotbolls helg.



Scott Murray på The Fiver skojade ihop ett skämt om CL dragningarna så man fick fläskat omskakat av ett gurglande asflabb. På Lördagen han man inte mer än sätta sig ned med en kall Carlsberg på bekvämligt räckhåll i tronfotöljen innan Bobby Zamora börjar skapa Uniteds annars så hårdförda försvarsmur all sorts of probs och innan man var inne på tredje versen på Brightonfansens gamla omskrivning av Dean Martins "Its amore" så kliver Zoltan Gera, av alla djävlar, fram och gör ett konstmål. En utvisning till på United, Berbatov har pajat och rena mellandagsrean.


"When the ball hits the goal, its neither Shearer or Cole: Its Zamora"


Liverpool visade, återigen, att man är världens bästa lag. Inte ens spanjorerna skulle själva stå emot deras spel just nu. Både Liverpool och Spanska landslaget visar en aspekt av den moderna fotbollens sida. Man kan vinna och komma väldigt långt med stora trupper, lite erfarenhet och samspel och förhållandevis unga spelare.


För fem, tio år sedan så peakade de flesta utespelare mellan 27 och 30. I dag verkar siffran ligga mycket lägre.

Och i Serie A Så klev Zlatan fram och gör ett konstmål, tar ligatiteln och ser till att Marco Di Vaio inte längre kan snöra dojorna i halvtid utan prozak.

Därefter fick man se Real Madrid och Barca inte bara tävla om titeln utan om dom som har bäst spel och där vinner Barca bägge loppen. Messi. Messi är just nu så bra så att man behöver inte ens skriva mer än så. Namnet står för en kvalite i sig.

Ja, humöret kunde inte bli bättre för en vän av det enkla spelet fotboll. Så trodde jag men det var innan Marcus Rosenberg gick sönder, Henok gjorde ett mål igen i La Liga och jag mot bätter vetande riskerade hälsa och förstånd och rattade in DN på browsern.

http://www.dn.se/sport/fotboll/nannskog-ersatter-rosenberg-1.827475

Daniel Nannskog ersätter Marcus Rosenberg. En 35 åring från Norska ligan. Inte Henok.

Det räcker nu, det räcker och blir över. Det går inte att ställa och skälla frågor mot Lagerbäck, Lagrell eller någon annan för att få dom att lyssna. Partiet har vunnit valet med 90 % igen, potemkinkulissen "det lyckade kvalspelen" är målad och "Radio Free Landslag" är jammat från Solnavladistok efter direkt order av trojkan.
.






Det är det tunga gardet i media måste börja tala klarspråk, ta av lullulls handskarna, göra sina jobb och använda sig av ren och skär logik och sanning för svårare än så är det inte. I årets andra nummer av tidskriften Journalist så menar man på att relationerna mellan spelare och media har blivit kärvare. F.d. spelare som Magnus Hedman upptäcker att :


"gamla lagkamrater sluter sig"

Detta när han bytte sitt vaktande av mål till mikrofon med samma mediokra resultat. Bra Magnus, du har upptäckt det rävspel som den politiska journalistiken dragits med i femtio år när makthavare, murvlar och mediamekkare byter plats.


Men det är inte Magnus Hedman som ska ta täten. Det måste krönikörerna göra. Den kompetente SImon Bank, som förmodligen är den som skulle kunna skräpa tonläget och pennan, svarar på en fråga samma nummer av Journalisten och med det naturliga och välartikulerade lugn som är typiskt för just honom.


Q: "Har sport och medierna vuxit samman?"


A: "Ja, men jag tror att vi måste definiera både "sport" och "medierna" för att kunna svara på det. Mediernas mest ursprungliga roll i inom idrotten, om vi nu går ett par tusen år tillbaka, och ser mediernas gestaltning."


Gestaltning ?
Definiera Sport och media?
1000 år tillbaka?


Utöver det lite lustiga att just Bank är gammal spelare så tror jag nog att just han vet skillnaderna är linjerna går. Här tänker jag inte citera mer. Inte för att det bli lösryckt eller enbart ordmärkande utan för att vilken frimicklande bondläpp kan begripa av det här lilla att det inte bra för journalistiken att växa sig samman men maktsfär som de själva ska granska.

Relationen ska inte vara i hegemoni eller harmoni och inte ens en symbios.
Inte i sådana här lägen. Sen får man använda sig av floskler från historian eller psykologin man vill.

Men sån skit flyger inte.
Inte med mig.
Uhu.
Och det kan du posta till banken.


Frågorna som borde ställas mot Lars Lagerbäck är många men vi tar bara en och så försöker jag själv bena ut det :


1. Vilka kriterier ska man uppfylla för att gå spela i landslaget?

Du ska spela i din klubb. Håller inte. Edman hade spelat under tio minuter i år och Henke åker numer färdtjänst till träningarna från innebandyn.


Du ska spela i en bra klubb. Håller inte heller. I snart åtta år har vi tagit spelare från dom mest obskyra klubbar. Allt från Norge till Saudiarabien works.


Du ska spela i en bra liga. Håller inte heller. Danska och Norska ligan smäller före den Holländska, Franska, Turkiska och Spanska ligan.


Du ska ha talang. Håller inte heller. Av alla tränare jag sett i hela mitt fotbollsliv så är det Lagerbäck som förbiser talang, ungdom och utveckling mest.


Du ska vara i stöten. Håller inte heller. Du kan göra 15 mål som mittfältare i Holland och ända aldrig vara nära.


Kvar finns lojalitet, historik, svågerpolitisk meritokrati och det personliga. Man har en bra relation till Lagerbäck, kan de skrivna och oskrivna reglerna och sticker inte ut. Till och med Zlatan har kuvandes fått slipa ned elakheterna. .. Och allra minst håller det på den punkten.:


Just Liverpool jag nämnde är den klubb i PL som roterat och köpt absolut mest spelare under de fem år RB suttit. och dom kan ta ligan och CL. Spanien gjorde precis tvärtom mot Lagerbäck på nästan alla punkter och vann EM. Lojalitet och historik spelade ingen roll.


Ut åkte Raul och annan dödvikt. Det är alltså ett litet axplock av vad man kan spinna på från en enda fråga och djupare behöver vi inte gå. Simon Bank säger i samma intervjuv att "Tyckadet är snabb och billig journalistik". Det där med "tycka" behöver vi inte gå in på men det är billigt. Jag kostar ingenting. Jag har uppdagat det här gratis men om du vill Simon så kanske du kan låna mig ditt pressleg så jag kan få kalla in Lagerbäck till förhör om det kniper.

För förnuftet har, djävlar i min lilla låda, fått formidabla motståndare. .

5 comments:

SHQ said...

Vad jag själv refuserade bort var kanske det värsta : Förklaringen varför just sportmurvlar är lite fega i bland. I åratal har sportjournalister odlat PR och push på sig själva. På Aftonbladet har man hårt profilerat Bank och Niva och på Expressen är det spaltgalten Mats Olsson som huserar i den stilfria stian. Bilderna är ibland större än texten. Ett hårdare och skarpare tonläge skulle innebära att vissa kontakter måste kapas och med det mindre input på vad som händer inom SVFF. Jag tror inte man vågar gå den vägen. Överför nu det hela på den politiska journalistiken. Går inte. Visst du har hovreportrar och kulturmurvlar som mer eller mindre är stenografer men var är sportjournalistikens Jan Guillou eller Thomas Gür?

Anonymous said...

Studio Korrekt skulle behöva komma tillbaka och ställa SvFF maffian mot väggen!

Anonymous said...

Det absurda är ju att sportjournalisterna inte tvekar att flexa sina muskler för meningslösa saker som revirpinkerier och vagt sportrelaterad kändis-trash-journalistik.
Men sticka ut hakan mot idiotförbundskaptener av guds nåde DET kan de inte.

På dem! Gläfs och bit!

// Jo

Anonymous said...

Du skriver och sätter ord på det jag och många anser men vi gör det inte lika snyggt.

Anonymous said...

kul att du skriver om drainet to denmark. det är uppmärksammat i WS Sep 08. /PH