Tuesday, October 04, 2011

TV - Serie Alert ! (och ett filmtips)


Summering av veckans snabba stänkare på fejjan om aktuella filmer och serier.

Sebastian Jungers bok "krig" har fått en hel del uppmärksamhet och jag har skumläst halva den och sure tummen up. Junger skriver bra men just när det gäller besök inom speciella sfärer som krig eller avskilda urinvånare så blir kameran bästa medium för att exakt fånga Känslorna, kängorna och käftslängandets egna lilla värld.

Restrepo är deras provisoriska framskjutna bas som döptes efter deras omtyckte sjukvårdare som var först med att stryka med. Inget krig har blivit så mycket dokumenterat som kriget i Afghanistan. Särskilt de som tillåter att ta med kameramannen på patrull. BBC och främst Ross Kemp. Problemet är bara att det hela blir väldigt enformigt. Kemp hänger på en patrull, patrullen blir påpangade och Kemp slänger sig i skydd och talar viskande om varifrån elden kommer. Så ser 50% av den programserien ut. Restrepo skildrar mer. Kameran gör jobbet och låter det vara tyst i bland och trötta blickar får svepa in i kameran. Detta är dokumentär. Detta är bra dokumentär.

Veckan som gick hade två angenäma överraskningar, Sammanlagt startade eller återupptogs minst 10 TV-Serier. Dexter och Fringe plöjer vidare och sedan en hel hoper med premiärer. Två som absolut fastnade var "Person of Intrest" och "Terra Nova". Att Person of Intrest har JJ. Abrams stämpel säger inget längre men det som nästan säger allt är att Jim Caviezel spelar sönderbränd f.d Ranger/Airborne/Delta/värsting . Rollfiguren är dock inte av omnipotenta typen magnifik narcissist som Carl Hamilton utan mer en plågad Jason Bourne som besitter en faslig massa färdigheter och erfarenheter han inte vill ha. På gränsen till att kröka ihjäl sig kontaktas han av en mystisk miljonär. Upplägget är uttjatat till förbannelse sedan Night Rider och Snobbar som Jobbar men sättet att behandla storyn helt sevärt. Kan bli en succé

På tal om stories vi sett tidigare: I Terra Nova har vi pajat jorden samtidigt som vi kommit på att skicka folk bakåt i tiden. 75 miljoner år närmare bestämt och där ska människan börja om på nytt. Som ledare för lägret kunde man inte valt bättre: Stephen Lang ! Ni har sett honom som potent militär ledare i "Avatar" och "Men who stare at goats" men det är framför allt hans tolkning av Stonewall Jackson i Gods and General som gjort att han måste vara den mest underskattade skådisen i staterna. Jag tror inte på upplägget av Terra Nova även om första episoden visar att det finns stålar och storie, Jag tror dock Stephen Lang ensam kan hålla upp den här serien. Ni som såg BBC's Outcast kommer känna igen er.

No comments: