Friday, March 07, 2014

Björnkramar och Korgar


Det finns en av naivitet och praktsvensk letargi impregnerad mentallitet som förgiftat mången säkerhetspolitisk fråga.

Vi verkar bli så förvånade när det rasslar till. När Bergling rymde satt någon stackare och påpekade att han faktiskt inte återvänt från permission ännu. Hon kunde inte förstå hur Bergling kunde vara så taskig och utnyttja sin permission i hemmet och ha mage att fylla i blanketten ”dags att dessertera” och sedan fly.

Så var det även innan andra världskriget. Det är tveksamt om den svenska upprustningen i full form hade kunnat stå emot Tyskarna men sena var vi. När Sverige var en krigsmakt duglig nog att delta var det 1945 och kriget slut.

När Terrorismen tog fart under 70-talet så förvandlades Sverige som ett högrisk land där banker, ambassader och flygplan ockuperades och kapades. Counter-Terrorist förband som Delta Force, GSG9 och SAS trädde in i offentlighetens ljus och fick i under detta decennium fram till början på 80-talet rycka in vid gisslandrama.

Trots att Sverige fick mer än den gemonsnittliga kvoten av terrorister på halsen så agerade man med ovanstående defekt och resultatet blev att Nationella Insatsstyrkan blev operativ 1991 då terrorns trend ebbat ut i Sverige. Spektakulära scenarion undveks nästan helt då av de terrorceller som kvar.

 

Denna nationella Insatsstyrkan får i dag hålla sig i form genom att genomföra inbrytningar hos spännande Tier One Targets som 50 åriga Pedofiler och salongsradikala demonstranter.

Nu är vi där igen. Ryssland har sin vana troget rustat upp brett och fort och vår ÖB står i TV säger att han är nöjd med försvarets förmåga just nu mellan huvudvridningarna och det sedvanliga ”å ena sidan, å andra sidan” looparna.

Och vad fan har han att välja på?

Han vet att vi inte följt med utvecklingen och skyddat oss i enlighet med händelserna i Sydossetien Georgien 2008. Han vet att försvarsbudgeten varit lite av en reservfond, en kaffekassa där både sossar och borgare med lösa boliner plundrat sedan 60-talet. Han vet att våra utlandsäventyr tärt på likvida medel och human kapital. Jag är inte riktigt säker på att jaga FI som har som uttalat mål att undvika militära konfrontationer är till gagn för det själva militära försvaret av Sverige.

Men sen hade det blivit värre ändå. Till TT sade i går  ÖB att:
"Det behövs inte någon ny försvarsdoktrin med anledning av Rysslands agerande i Ukraina, anser ÖB Sverker Göranson."


Men sen blir det riktigt illa och rena meskalinmetaforerna och denna gång om Gotland:

 


" – Man ska plocka dit resurser, även militära, med hänsyn till hur saker och ting utvecklar sig, det vill säga olika operativa beslut med hänsyn till händelseutvecklingen. Jag står fast vid att om man väljer att lägga sakerna i korgen, så är det att binda ena handen på ryggen."

Om det är ägg i den korgen så är nog stalltipset att Sverker nog lagat en och annan omelett genom att krossa varje ägg för risker verkar han inte dra sig för att ta direkt när Gotland så envist ska lämnas naket.
 
Vi har alltså ett land som med förevändningen "där bor ju ryssar" har börjat invadera grannländer vilket i ett extrem fall då innebär att Brighton Beach i New York kanske finns längre ner på turnéprogrammet. Vi har Sverige vars geografi alltid varit strategisk och då även från NATOs ögon. Denna faktor går upp i tiopotenser när man kommer till Gotland som är nyckeln vad det gäller att etablera FOB's, inta flygfält osv och detta gäller helt oavsett om det är Sverige, Finland eller Baltikum som angrips. Vi har 14 stridsvagnar där men nycklarna till dessa lär ligga på annan ort.

Tar jag I? Jamen det gör Putin också. Han utdelar en geopolitisk och långsam björnkram vars omfång och skugga faller över gamla satellitstater och andra grannar. Den famnen är bred, hans korgar många och han kan alltså spöa oss med ena armen bakbunden om man ska beskriva det i Sverkiska.
 

"Om du målar fan på väggen så svarar jag bara att det behövs inte. Han sitter redan där"


 

 - Okänd rysk marinofficer.

 

 

 

 

No comments: