Sunday, August 24, 2008

Varför Bajare Drömmer

Är vår supporterskara till stor del trygghetsberoende?

Ja om man får tro läsningen på olika forum de senaste åren så blir det lätt så men antagandet är skevt. Vi har även fått hybris skrev någon. Det är också skevt. Vi har inte fått hybris. Bajare drömmer.

Det hela började med att Petur skulle komma tillbaka. Vi hoppades, väntade och vred oss. När Linderoth slutligen kom till oss var det den första frågan jag ställde till honom. "När?".

Det blev Stoke men så kom han till slut och var bättre än förr.
Han blev bäst och är utan omsvep den bästa back klubben har haft.

Flera år senare vilseleder denna dröm oss in i besvikelsens fördärv och får oss tro att det ska ske igen. Det ska ske med Totte, med Kennedy och med Max. Normalt sätt kan man alltid använda sig av visdomsorden att "det är inte verkligheten som gör dig illa, det är dina drömmar".

Problemet i Bajen är dock att det är bägge.

Vår förmåga att titta på redan beprövade kort är att vi inte har några andra köttben att sätta tänderna i.

Förklaringarna är två :

1. Hammarby har en scouting som i praktiken och resultatmässigt är näst intill obefintlig.
2. Vi har haft en ordförande som gjort policyn "inga kommentarer" till en tjatig konstart.

Att hitta ett namn, få tips och ringa en agent är inte scouting.
Scouting är att hitta en spelare själv. Man kan sedan upptäcka att man kommit tvåa på plats men det är en annan sak. Att ta emot tips och kontakta är inget svårt. Ingen klubb hade existerat utan den kunskapen.

Alltså om vi nu hittat ett fynd får vi inget veta. Det är faktiskt inte bra för Bajen. I vintermörkret måste den grönvita drömmen få frodas för i varje grönt frö finns ett löfte om en vit blomma på vårkanten. Styrelsen skulle helt klart tjäna på att läcka bra rykten. Det skapar hype och det skapar positiv feedback. Får vi reda på att man faktiskt förhandlade och gjorde allt för att få en U21 spelare, en Italienare med Serie A meriter eller en Sydamerikansk landslagsman blir förtroendet för klubben större och spelarna får en indirekt signal att konkurrensen tilltar ett snäpp. Förutom skälet att man inte vill komma först till kvarn och inte dra på sig konkurrenter om nu hittat en ådra av det renaste talanguld så finns det inget skäl att inte kommunicera mer om värvningar och dess försök till supportrar.

Jag projicerar nog hellre mitt trygghetsbehov på en sådat program än att enskilda spelare
ska få gå både carnossavandring och davidsgata tillbaka till oss.

Fast här är det nog jag som drömmer lite.



No comments: