Wednesday, November 06, 2013

Kriget mot terrorn flyttar hem?


Förra veckan skrev jag en längre artikel om JSOC, CIA och de globala geopolitska konsekvenserna som jag tycker journalisten Jeremy Scahill inte riktigt tog upp. Slutsatsen står där om än lite rörigt så låt mig få sammanfatta det kort och återanknyta till ämnet:

Eliten av amerikansk militär som på behov kan underställas CIA med minskad politisk insyn, ansvar och klar ordergång är inget världens demokratiska utveckling mår bra av. Sedan 50-talet har det funnits friktion i trojkans poler Washington, Pentagon och Langley och att man nu noterar segrar i kriget mot terrorn beror på att friktionen och konflikterna minskat men detta är inget av godo.
 
Det kan mycket väl bli en gamechanger. En annan liten story som kan bli en liknande gamechanger heter Nicholas Bickle. Det är en kul kille.

Förra sommaren torskade den f.d SEALs operatören Nicholas för vapensmuggling. Rutten för hans varor var Iraq -> USA och senare México och det här det börjar bli intressant. Till saken hör att utöver de vanliga AK-47 så fanns det med föremål som inte rapporterades till mainstream media. Sprängdeg. C4.

Denna sistnämnda vara är inte lättåtkomlig i México och på grund av det pågående inbördeskriget mellan karteller emellan och den mexikanska polisen samt militären är efterfrågan väsentlig. Det var nämligen inte första gången någon försökt sourca C4 till Mexico.

Lägger man där till att det nu finns trovärdig underrättelse att Al-Qaeda har samarbete med minst en knarkliga kan man börja se ett scenario. Helt orimligt är det inte i vart fall då bägge organisationer har samma fiende.

Vill man bli konspiratorisk så utgör en del karteller ett bekymmer för CIA i egenskap av konkurrenter. Vill man tro att CIA är spjutspetsen mot terrorn så kommer dom nog åka på en ny anklagelse att de tappat bollen om det börjar smälla utanför eller inne i USA.

Det spelar alltså ingen roll om det är knarkfolk eller AQ operatörer som orsakar det: Den sekund en IED går av inne i USA för att angripa border patrol eller något annat så kommer det mesta att ändras. Kriget mot terrorn har haft framgångar eftersom man "bekämpad dom där borta snarare än här" men med IED inblandade kommer vi få se ett pådrag liknande Boston och flera grenar av politiken som invandring, utrikes och försvar kommer förändras. Aktiekursen på NRA kommer i ett sådant fall vara stark.  


Varken CIA eller JSOC som jag nämnde förra veckan kan operera obehindrat på amerikansk mark på grund av den instruktion dom har och på grund av den federala lagen  Posse Comitatus men denna kan i nödfall kringgås och att förvandla operativ personal därifrån till federala agenter eller privata säkerhetsstyrkor kan bli en juridisk enkel process.

Bickle fick 17 år och det är i vart fall inte första gången en SEAL får skaka galler. Seal Team Six grundare Richard Marcinko ingick under 80-talet I en B-styrke operation där man under namnet "Red Cell" och civil flagg testade säkerheten på olika baser och installationer. Det var när han schabblade bort likvida medel och handgranater som han bröt lagen och åkte in ett år.



No comments: