Friday, January 10, 2014

Reccar: Hobbit. The Desolation of Smaug

 

Det går verkligen något trist, deprimerande och varnande drag över de två sista Hobbit filmerna av Peter Jackson. Särskilt den sista.

När nu New Line Cinemas logo inte får påannonsera filmen ensam utan man får bevittna det där djävla MGM- lejonvrålet i början så påminner det mer och mer om en domedagsbasun.

För det finns något mainstream, plastiskt streak över de två filmerna och då den senaste filmen "The Hobbit: The Desolation of Smaug". Man får dom där vibbarna som man fick när George Lucas gjorde tre filmer till i Star Wars serien. "Plastic" och alldeles för mycket CGI.

I min LOTR box ser jag gärna ibland på Dvd:n som visar hur man gjorde de tre första filmerna. Det verkade bokstavligen talat vara en workshop för olika former av indie konstnärer. Skräddare, smeder och monster tycktes vara scoutade för att ha samlat ett dreamteam med ett par hundra starka viljor men alltesammans mästerligt "hands off" styrt av Peter Jackson.

Då, de sena 90-talet så nobbade alla de stora filmbolagen Jacksons idé. Ingen hade dase nog att våga göra tre filmer men nu när LOTR blivit global filmkult så vill MGM vara med och där spricker det. Det verkar omöjligt att blanda in ett sådant filmbolag utan att det blir en soppa där MGM är den överflödiga kocken som Hollywodiblancherar sönder det hela. LOTR trilogin var så konstnärligt "pristine" att det inte krävs mycket för att det ska bli sämre.

Filmen då? Jo, jag stänger av halvvägs. Sen plågar jag mig igenom resten bara för att skriva detta inlägg. Gandalfs magi som tidigare var något sparsamt och subtilt påminner nu om kärnvapen och när tunn/fors/ork/ fajtscenen kommer så börjar jag undra om man sökt inspiration hos "Wallace & Grommit" och är det allt tunnstudsande och manusmassakrerande som gör att dvärgarnas kamp mot draken mest påminner om Donkey Kong?

Att låta Nya Zeeland få ta en egen roll är nu över och där man tidigare så skickligt klippte i Tolkiens så långa berättelser så knipsade man av delar bara för att låta det relevanta budskapet från det bortskurna få framföras av en annan skådespelare. Liksom för att bejaka budskapet och arvet från Tolkien. Nu ändras det friskt i originalberättelsen för att Legolas och en tjej ska få John Wooa i 10 minuter.

 Persbrandt är med men hans Beorn hade lika gärna kunna ha ersatts med Jar-Jar Binks och det hade inte sabbat denna tomma tunnas skramlande.

 
 


1 comment:

Adde said...

Du formulerar den bra :)