Sunday, January 06, 2008

Ett Impotent USA och ett starkare Ryssland?

En god vän till mig kallade USA för en "failed superpower" som helt enkelt inte kan få upp den.

Det är bra beskrivet men det behöver ju inte vara så. Men om USA är på väg nedåt så går vi från nysning till influensa :

Ett svagare och demoraliserat USA bäddar för än värre problem på lång sikt.
Ett aggressivare, nyrustad Ryssland är inget som varken Nato eller Sverige kommer ha dolme att sätta emot. Luftherrväldet är USA redan långt efter då dom slängt miljarder och åter miljarder på Stealthutveckling istället för rörlighet, agility..
Enligt en kompis till mig som pysslat med forskning inom aerodynamik och på FFA är Suchoi 27's efterföljare och de som kom efter de bästa flygplanen just nu.

Lyssnar man sedan Pellnäs så är det lite underligt att Sverige är så passivt. VI har ingen militär närvaro på Gotland och behandlar försvaret som nödventil i budgetskafferiet när allt annat kniper.
Vi kanske ska titta på att skicka våra soldater på andra gig än Afghanistan och Kongo.
Utvecklande iofs på ett personligt plan men slöseri med tid och pengar..


Överste Bo Pellnäs delade under Oktober månad ut ett par behövliga och uppvaknande bitchslaps på Freidrich Reichfeldt :

Själv tycker jag att man inte behöver läsa mycket militaria för att se att Ryssland har under 200 år haft en kapacitet att rusta upp fort och så länge den nuvarande regimen påminner mer och mer om den gamla för varje år som går så finns det fog för att än en gång börja rikta blickarna mot Öst igen.

Rysslands utvinning av gas och olja här runt knuten och upp i norr kommer att gå hand i hand med tung militär säkerhet. Ryssland har rätt gott om Lex-Ådalen men till skillnad från oss och Tyskarna så har man inte ändrat i författningen om att använda militär.
Man kan alltså skönja en framtid dystrare än Orwell :

En impotent och regressiv Supermakt som USA, förmodligen lett av Demokrater vilket kommer hjälpa till att förlösa den Vietnam-ångest som kokar bland hemvändande bassar. På andra sidan ett nyvaknat Ryssland som gjort sig av med det katastrofala arv Chrustjev släppte i knäat på dom och börjat på ny kula. Fortsatta militära manövrar med Kina är mycket troliga.

4 comments:

Anonymous said...

Fan va bra jag skriver ibland.

Anonymous said...

verkar funka

Anonymous said...

vad testar du? dina cp-ryck?

Anonymous said...

Man kan alltid hoppas på att en USA-regering ledd av andra än neokonservativa är lite inriktade på andra sätt att samverka med sin omvärld än genom att runka stridspitten. (Militärbaser nära den ryska gränsen känns inte som en särskilt fräsch idé. Det gör inte unilateralismen heller.)

Men man ska inte hoppas för mycket.