Saturday, March 22, 2008

Burn Notice # 2


POLITIK.



BURN NOTICE # 2

Nu har det fanimej brunnit för karln.
Kortslutning.

Göran Greider är nog nöjd med sin krönika i Metro från i Måndags.
Kanske satt han i helgen med sitt gråa burr ihopfrånnat med Guillous
över en flaska Chateau Detvardå 72 och planerade en liten krönikakampanj mot Irakkriget.

Fine. Kriget är smutsigt och har till stor del misslyckats.
Men om det flanellfrapperade daladallret kunde läsa på lite gran och gå på djupet i analys så kunde det kanske blir rätt och riktigt.

"Nu, fem år senare, har vi facit av USAs invasion av Irak: Ett par miljoner irakiska flyktingar, troligen hundratusentals döda civila, fyratusen döda amerikaner och tiotusentals krigsskadade. USAs regering ljög. Den ljög för oljans skull."
Att påstå att det hade enbart med Oljan att göra (för det gör han och har gjort förr) är lika naivt som att påstå att det inte har med oljan alls att göra. Det har ingen tycks skriva om - allt från vänster till alla de högerkillar som heeeelt plötsligt började bry sig om Irakiers frihet och välbefinnande och inte dunkat ned ett kommatecken när tusentals dog under 90-talet - är att med den här vågen av våld, det här fiaskot så inser Irakier nu att dom hade det bättre (ur rätt många avseenden ) på Saddams tid.

Hoppet och tron om demokrati i Irak och andra nykrigade länder är vacker. Den är rätt och riktig men det var inte ens en riktig plan, inte ens en dröm. Nedplockandet av OHRA till CPA, upplösandet av allt från funktionell militär till Bathpartiet. Allltesammans lett av Rummys rumpnissar som saknade total kunskap om humanitär politik, statskunskap, det arabiska språket eller ens någon militär erfarenhet och när arkitekterna bakom CPA inte ens var närvarande i landet.. ja, då gick det från hosta till en släng av galopperand tibetansk sumpfeber .

Inför de allierades invasion av Tyskland under andra världskriget så lade de dåvarande makthavarna i Vita huset och Pentagon ner två års planering hur det hela skulle gå till rent logistiskt och humanitärt. Inför invasionen av 2003 Irak fick motsvarande operation en 60 dagar på sig.

Ett litet axplock.

Det finns hur mycket som helst att gå på om man ska fila en bra krönika för att kritisera kriget i Irak men istället spekulerar Greider i att USAs behövliga militära insats i Bosnien och Kosovo istället var en "träningsmatch" inför det som komma skulle. Vi skulle bli vana med det faktum att USA har börjat kriga. Det har USA gjort till och från utrikes sedan tidigt 1900 tal och insatserna på Balkan var på en kontinent där krig har stöpt allt i 3000 år. Han konstaterar att amerikanska valrörelser är "en orgie i patriotism" förvandlat av kriget vilket valrörelserna varit i en tja...100 år?

Bryr han sig ens om det Irakiska folket? Stundtals verkar det han skriver så fjärran från insyn och omsorg att han faktiskt får sålla sig till ledarläger höger som stundtals skiter blankt. Själv bryr jag mig.

Under hela det kalla kriget så har USA - under den fullt begripliga parollen war makes stranges bedfellows - delat ut militärbidrag och stött suspekta regimer världen över i formen av en diktatoriska jungfrusilar. Om det är demokrati man ville skapa i Irak kan man ju börja med återfallsprevention. Lex-Ryssland.

I praktiken står där snart en Statsstark Abu-Putin med ett skägg längre än Greiders nykortslutna burr.

Fy fan.

Görana brinner och görana brinner :

http://www.metro.se/se/article/2008/03/14/13/1217-65/index.xml
Hans Blix lägger visserligen rör och gamla men argumenten håller. Hela vägen.
http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2008/mar/20/iraq.usa

3 comments:

Anonymous said...

nu börjar det likna något..ääh föresten..det gör det inte..det liknar dn dåre...dåååre

Anonymous said...

jag ska skvallra till göran...det här är ju personagrepp..)

SHQ said...

Det ska var gjort redan tror jag. äh, han skiter nog ganska blankt i vad jag skriver. Jag tror inte han läser min blog av någon dunkel anledning. Det är nämligen - precis som orsaken till hans övervikt - en klassfråga. ALLT ÄR KLASSFRÅGOR. Fråga honom vad klockan är och det är klassfrågor.