Wednesday, March 19, 2008

Käftsmällar och folkrätt

Återigen tillbaka till den där kalla höstkvällen 2001. Guldet och de första ölen för kvällen är hembärgade. Plötsligt utbrister en bekant "djävla matchvärd försökte hindra mig att komma in och pitcha, jag frågade om det verkligen var värt att riskera en käftsmäll för en hundralapp" och jag kunde inte göra annat än att skratta.

För det gör man väl inte?

Rätten att få pitcha vid ligaguld är solklar, logisk och djävlar i min lilla låda en subparagraf till folkrätten. Utifrån ett säkerhetsperspektiv så är det nog bättre att folk få komma in på gräset om det nu blir tumult på läktarna. I regel är de just besegrade motståndarna statister från mitten i tabellen och bråkar inte.

Zenith St Petersburg fans har precis samma uppfattning. Wonder why? Kanske för att antagonisterna bär uniform och har våldsmonopol. Ryska polisen och militären har fanimej en genetisk bristande respekt för civila människoliv. Fritagningen av gisslan vid Teatern i Moskva, barnsjukhus i Grozny etc ...

Man behöver inte skrika Stalin men hur fan kan man komma på idén att försöka låsa in ett par tusen fans som - precis som oss den där höstkvällen 2001 - firar sitt första guld ever.

1 comment:

Anonymous said...

vilken bild ! helt sueveränt. :)