Saturday, September 05, 2009

Krogjournalisterna


P1*s Medierna har ett strikt ramverk när man granskar andra journalister. Man går inte på gut feeling direkt utan håller sig till nomenklaturan stöpt av medieskolor och PK. Inte konstigt att programledaren Petter Ljunggren talar så där strävt och långsamt
som om han läste ur en instruktionsbok.

Nu håller man på att hacka ned krogjournalister och när man lyssnar på en kvinnlig krogjournalist som dom ringer upp så får jag ett starkt intryck att det verkligen är skilda världar och att krogjournalismen är en speciell, nästan autonom mediesfär.

Det jag undrar är om man verkligen kan ställa samma krav på dom som man gör på andra journalister. Krogvärlden är en speciell värld där just sociala faktorer, vad som är inne, vem som känner vem och tight nätverkande råder. Fritiden och rekreation ska trots allt vara ett alternativ till verkligheten så tacka fan för att det kan bli lite upp och ned vända världen (lyssna bara på Nöjesguidens chefrdaktör som dom ringer upp) där vänskapskorruption inte är något upseendeväckande eller moraliskt förkastligt. Alice i Puinderlandet.

Precis som med fotbollsjournalisterna där dom mest nedgångna är gamla fotbollsspelare själva så verkar det som om "kocken får skriva recensioner och journalisten laga mat" eller något ditåt.
För er "riktiga journalister" : Skulle man kunna tänka sig ett och annat undantag vad det gäller krogjournalistiken eller är P1's medierna inne på rätt spår? Själv vet jag inte riktigt, därav frågan, men det är lätt att se hur denna journalistik utan någon etikdressyr ballar ur som en svartklubb driven av Thorsten Flinck men hellre det än en fyra delars reportageserie
"Kadhammar. Innefrån Kvarnen".

Martin Schorri i Dagens Media har uppmärksammat det här frånnandet.

http://www.dagensmedia.se/asikter/kronikor/article67114.ece

P1's Mediernas program:

http://www.sr.se/sida/artikel.aspx?programid=2795&artikel=3077867

1 comment:

Frigyes said...

Att medierna innehåller olika genrer där hejaklacksjournalistik finns i flera - det får vi nog leva med. En del journalistik har inte oberoende granskning som huvudroll - främsta exemplet är naturligtvis sporten. En ständigt samtidsgranskande, kritisk sportjournalistik hade fallit ihop per omgående. Men krogjournalistiken är annorlunda, den har ett bärande inslag av kritik, recension, granskning. Därför tycker jag att traditionella journalistiska riddarnormer bör krävas. Och det handlar om stora pengar och om den kroggående allmänhetens förtroende. Så medierna är inne på rätt spår.
Paul Frigyes, (reporter, Journalisten)