Wednesday, July 12, 2006

Vem fan är Runström?

Jag satt på den där utmärkta spanska krogen på Shoppingcentrumets baksida och utsikten erbjöd
En Solnedgång över San Augustin som agerade belysning åt kvällsläsningen av de obligatoriskt en dag sena kvällstidningarna.


"Vem fan är Runström?"

Jag drämde ned Riojaglaset så hårt att ingen vågade stirra.
Killen var 15 och skulle åka ned till Bologna för att bli ungdomsproffs men hade skrivit in i sitt ungdomskontrakt att om han skulle bli såld eller om Bologna skulle få en pre-set kompensationssumma satt skulle procent av dessa, jag minns inte hur mycket, betalas in till Bajen Fans.

Ödets är inte Ironiskt: Det erbjuder gärna en giv åt andra hållet: Just Bajen Fans som själva fick betala spelarlöner åt två spelare under en period när Bajen gick dåligt (Ja menar, riktigt sjusärdeles DJÄVLA dåligt even by Paulsson measures) hade här etablerat en rejäl, möjlig inkomst. Märkligare saker har skett än att ungdomsproffs lyckas och sedan blir sålda. En övergångssumma på 50 mille är vardagsmat i Italien och en provision på tio pinnar ger
alltså fem mille.

En fullkomligt livsfarlig mängd pengar för Europas mest pilsner och puffgladaste gäng!

Men man ska nog inte sätta för mycket värde på den där provisionen. Närmre bestämt inget alls.
Dom där kompensationssummorna är alltså pre-set och gäller spelare som är 16 eller yngre och då
dom artbitreras av lagen och inte klubbar så kan dom dock inte bli föremål för påverkan av klubbar, spelare eller
agenter.

Jag tror Runström visste det och att han skulle bli såld sedan efter 16 skulle ha inneburit ett nytt kontrakt
och jag tror faktiskt inte han hade kommit dragandes med det där provisionskravet. Italienska klubbar skiter nämligen i bajen fans. Man avsätter pengarna till helt andra grejor som ger resultat.

Så var det med det.

Runström hade dock kunnat göra värre ifrån sig. Lån och byten till Fiorentina och Chievo gjorde ingenting för karriären men dock det mesta för utvecklingen. En utveckling som dock tog ett steg i rätt riktning
när han flyttade hem till sitt Bajen. Anders Linderoth är Sveriges bästa ungdomstränare utan omsvep och har gjort till sin största egenskap att renovera gamla ungdomsproffs. Under Zetterlund och Cratz fick Bajen se, med lite tur, en spelare i U21 laget. Under 2004 så pågick det två ungdomsturneringar för dessa lag i Europa och Bajen hade totalt SJU spelare i dessa.

Runström imponerar för att han vågade flytta utomlands så ung. Ajöss med hemlandet, plugget, kompisar, tryggheten och allt annat som spelar roll som tonåring. Dessutom fick han automatiskt fått en Fatwa av mullorna från SVFF. Visserligen har dom begripit det där med fritt Europa efter Zetterbergs käbbel och Bosmans dom men hatet finns där än i dag.

Alla vet att inte alla gånger att alla i en talangkull kan bli något men Runström har blivit det. "Den nye Kenneth Andersson" skrek många men efter under 2004 så hade jag deltagit i en oflugen dokumentär och fått se något helt annat. Runströms förmåga som spelare kommer från två attribut som är övertydliga : Det ena är hans löpfårmåga som med list och erfarenhet bara kommer bli bättre. Det andra är hans inställning till still klubbskap. Han är den vars attityd imponerde mest på mig när jag dagligen följde laget.

Han är visserligen lång men det är ingen garant för att vara bra på huvudet som en del på Aftonbladet tror. Att vara bra på huvudet handlar mest om att kunna hoppa och att kunna ha utvecklat tekniken att nicka.
Jo, det handlar om teknik.

Den som följer debatterna om Bajen kommer nu få höra gnäll. "hur man kan sälja en målspruta när man har häng på guld" etc. Det märkliga är att det är samma röster som gnällde för fem år sedan då spelare gick gratis till Norge och lämnade utan peng.

Så det märkliga är inte att den som spelat lojalitetskortet hårt hos fansen sticker till annan klubb.
Det märkliga är hur jag kan veta att trots denna försäljning och de som kommer att Bajens årsbokslut kommer
visa siffror på minus.

2 comments:

Anonymous said...

ok text.hur ska ni ersätta honom? Pablo Acre?

SHQ said...

Robban Steiner!