Friday, April 25, 2008

Behöver vi uppfinna Homofoboll för att lirka upp garderoben?


"I don't know if footballers are against gays in the team, I certainly am. I can quietly confirm that, in the clubs where I have been, I have never had them, never. I would never have wanted a homosexual player. Even today I wouldn't buy one. Supposing I were to make a mistake and I found one of them, he would be the first to go"


- Förre Juvepimpelipampen Luciano Moggi unnar sig att festa loss med lite hat och hot.

Den profesionella fotbollsvärlden, till skillnad från amatörfotboll, den arbetsplats där homofobin har sina största utposter tryggt förborgade bakom murar av tystnad. Till och med kvasimaskulina militären har kommit längre där homosexuella lyckats organisera sig.
För i omklädningsrummet är man inte homosexuell.
Men man är inte heller homofob. Av precis samma skäl att man inte ska förtrycka
en bög så tror jag många lagledare väljer att strunta i att ta ställning :
Det kan få effekter på lagmoralen.

Antingen förhåller det sig så att det är just denna atmosfär och dogmatiska grabbighet med brudar, bilar och brännvin som gör att nästan homosexuella spelare inte ens försöker. Med det är knappast troligt. Eller så finns dom där och det är nog mer troligt men vågar inte komma ut.
...och där är vi. Så länge det är som det är kommer det nog inte att ske någon förändring och garderoben kommer vara låst inifrån.

För att förändring ska komma så behöver vi inte en ny Fashanu. Det behövs ett par Gardell i 80-tals trappning med ett Koemanskott i högerdojjan. Lite progressivitet och lite vrede.
Either way är det faktiskt så att när man tittar på herrfotbollen så skäms lite för att vara en man.

4 comments:

Anonymous said...

Men det är väl ingen skada att det finns HBT människor inom fotbollen och håller det som en hemlighet. Det är väl inte det största problemet fotbollen har direkt. Stannar dom i garderoben blir det ju lättast för dom själva och för klubbkamraterna. * / GG

SHQ said...

Då börjar vi med första frågan. Är du allvarlig?

Anonymous said...

Vad som är det största problemet beror ju på var och ens prioriteringar. En majoritet av världens befolkning fattar inte offsideregeln. För vissa kan det vara ett stort problem.

Men anser man att varje människa skall kunna få vara sig själv i varje situation är det ju sorgligt att fotbollen inte kan vara en sådan situation.

Anonymous said...

En person som råkar vara homosexuell och fotbollsspelare tvingas idag att välja mellan fotbollen och sin sexualitet - eftersom det av fördomsfulla skäl inte är accepterat annorlunda. Och det tycker "GG" och "anonym" är bra. Får man fråga om herrarna har gjort en empati-bypass-operation?