Tuesday, April 22, 2008

Den Perfekta Stormen


Kan vi ha en "Perfect storm" som är på väg till Stockholmsfotbollen?

Perfect Storm, en teori som är väldigt vag men som jobbar med multifaktorer och i bland även samhällspotenser eftersom man använder den
på andra områden än Metrologi.

Ett scenario som uppstod och där många använt perfect storm som förklaring är dödskjutningarna i Columbine. Det gick inte att peka ut en enda faktor som en mer bidragande förklaring att de två dårarna gjorde som de gjorde. En hel mängd med små och svårt synliga faktorer men som tillsammans orsakar ett trauma, skada eller en orkan starkare än något.

För det första har vi fått ett läktarproblem på halsen. SVFF hytter med näven och skarpa ord efterföljs av slöa handlingar och en straffsats med ganska påtaglig diskrepans. För det andra har samtliga tre klubbar rätt påtagliga issues med sina hyresvärdar. Bajen ska vara mjölkko i en gigantisk arena och nybygge, Gnaget ska spela på en Swedbank arena där dom fyller 25% och Djurgården..Ja, hur ska det gå?

Utöver det håller sig kommunalpolitikerna med en mångfacetterad preventions och inverventionsmetodik mot klubbarna. Vi ska betala säkerhet även ute på stan. Vi får inte bo vart vi vill. Ena sekunden slingrar sig en regim åt de ordentliga inkomstmöjligheterna mot en fotbollsklubb medans nästa bara ser fotboll som ett problem. Förhållningen mot klubbar som är AB är allt annat än marknadsliberal. Kan de inte skattas ska de bötfällas.

Exemplen fortsätter.

Om fotbollen i Stockholm faller så faller resten av Sverige och IFK Göteborg kan då återta sin dominans. Det var de tre stockholmsklubbarna som startade vågen på 90-talet och utmanade till konkurrens. Malmö, Halmstad och Elfsborg heeded the call. Fotbollen i sig har inte blivit bättre i Allsvenskan. Den har bara blivit populärare. Jämför man resultaten ute i de Europeiska cuperna så har den blivit sämre.

Man behöver inte vara en domedagsprofet för att inse att populism är en dragfaktor som heter duga men en ack så föränderlig kraft.

3 comments:

Anonymous said...

Svårt att bevisa, svårt att motbevisa och hur än framtiden går har du ju både rätt och fel. Även utslagen verka ha flera faktorer. / JKP

Anonymous said...

du är ju blåst om du tror på det där.

SHQ said...

Blåst..storm..jättekul. I can hardly breathe.