Saturday, April 26, 2008

JK friar inte försvarsministern !



Nej ! Inte Justitiekanslern, inte den impotente fan utan Jan Kallberg! Mannen, myten, mogulen. Den kloke Metroskribenten skrev i veckan på en subversiv och försluten epostlista ett inlägg värt uppmärksamma. Han har, precis som jag, haft en delsynpunkter om försvarspolitiken men till skillnad från andra sitter han inne på en del lösningar som jag publicerar här under.
Taxin kommer i år att gå varm över Bajen. Mången körning till Söderstadion kommer bongas in på taxametern
men vi kommer svartåka till Staben på Lidingö en hel del.


---------------------------------


I grunddrag bygger det på att varje system har grundkostnad + enhetskostnad vilket gör att idag haett av allting är dyrt och ineffektivt.


DESIGN


Territorialförsvar: Uppgraderat Hemvärn med utökad närpv och närlv förmåga, värnpliktiga delar avHemvärnet inom samband, ledning i och spaning. C:a 100.000 medlemmar. Utbildas på skjutfält somVillingsberg, Skillingaryd, etc.


Kompetenscentrum: 3 - 5 fast anställda mindre bataljoner, incidentberedskap och befälsträning,samgrupperas med Officershögskola motsv, ingen befälsträning med övrig trupp under utbildningstid.C:a 1,200 - 2,000 anställda.


Kompetensförband: Nyckelförband som är fast anställda med värnpliktig motsvarighet, kan hareservanställd komponent, som ett antal norrlandsjägarkompanier, ett antal stridsvagnskompanieretc. C:a 1,500 anställda.


Fältförband: Ett femtiotal bataljoner med värnpliktssystem, sex brigadfunktionstrukturer som kan forma ad hocbrigader, fältförband utbildas på garnision men därefter övas på skjutfält. Ökadpansarvärnsförmåga, slutfaststyrd grkammunition, närlv som tvingar upp fientlig flyg att kunnabekämpas av jaktflyg


Flygförband: I princip som idag men i och med nya anställningsformer kan verksamheten flyttas ut underfältformer till Lappland, Gotland och krigsbaser. Arlanda får permanent militär närvaro.


Suveränitetsskydd: Fast anställd personal på ett tjugotal plutonstora förläggningar med rullande beläggning med 1 - 2grupper i terrängen utmed Nordkalotten men även delar av Gotland och skärgården.


==============


Generella former:Anställningsform i samtliga befattningar från menig till ÖB:3 - 5 åriga kontrakt, ingen arbetstidsreglering, fast belopp per fältdygn Internationella uppdrag:noll - som Schweiz All Flotta läggs ner utom en fartygstyp var enda uppdrag är suveränitetspatrullRadikala nedskärningar av FMV Avmekanisering av förband mot lättare förband


DIREKTA FÖRDELAR:


- ett försvar inget stormakt idag kan bryta ner.

- utom möjligtvis Ryssland p g a deras i grundentotala avsaknad av folkrätt och "spelregler"

- uttalad suvänitetsskydd- folkrättsligt övertag- snabba reaktionstider (territorialförsvar 4 timmar)

- lätt att växla från höjd beredskap till partiell mobilisering utan att eskalera konfliktSverige är unikt eftersom det är en mycket besvärlig terräng för en angripare.


No comments: