Tuesday, April 15, 2008

Derbyt : Kritik om kritiken

Kritik och provokationer är en del av livet som supporter. Så här dagen efter derbyt mumlas det som aldrig förr. Det är inte vad dom säger utan sättet dom säger det på som vi ska titta på.

Låt oss titta på olikheterna mellan DIF och AIK.. För så här dagen efter 1-1 börjar jag tänka på vad min gode vän Billy sa till mig om det här med att tyka varandra efter ett nytorskat derby. Ungefär så här kan man koka ned det till :

"Riktiga fotbollssupportrar på arbetsplatsen brukar vara ödmjuka och inte gå på så mycket. Inte uppträda kaxigt utan hålla med och rentav beklaga att bajen inte kunde spela ordentligt. Sen finns alla ifrån hangarounds, prospekt, pajashattar till kollegor som helt plötsligt har blivit väldigt intresserade av fotboll och droppar skeppslast med salt i såren och retas utav bara fan"

Och så är det. Riktiga supportrar har ett par goda skäl att inte retas. Man vet hur det känns själv, man ville inte dra på sig en hämnd och det är ett tecken på god fotbollskunskap att ha en realistisk sammanfattning. Har vi dock spelat bra trots att vi förlorat säger han det och inte analysens atombomb :"jamendetärmålensomräknas". Inte ens ett oavgjort resultat tycks hindra provokationspranksen. SMS och mail kommer om att vi var "sååå utspelade" och "hade tur" etc Ofta är det samma slutsteg till djurgårdare som boxas med pub-inredningen till sången av


"Aporna demolerar, aporna har fått nog. Aporna vill ha frispel här i sin egen krog"


En riktig supporter kan nog tyka rätt bra men fler väljer att inte göra det av skäl just nämnda.
En riktig fotbollskännare gör dock inte detta. Här fokuseras det på spelet och analysen.
Mina erfarenheter pekar dock på en annan indelning. Den "riktige supportern" visar sig nästan alltid vara AIKare och retstickan DIFare!




Trots att det var ett tag sedan sista guldet håller sig djurgårdarna med en surrogatförgiftad svansföring och nyrik näsriktning. AIK har även lite hårdare och bränd hud med tanke på alla stekare som pressar klubben internt i allt från kvartssamtal till ilskna och öppna brev. Hur mycket jag än provocerat AIK:s ledning och fans genom tiderna kommer det helt klart mindre moteld. Dom verkar vana.

Så lindrigt kom jag emellertid inte undan när jag i en krönika på Hammarbys hemsida använde ordet "aporna". Jag skrev inte någon liknelse till Djurgården utan tolkningen gjorde Laul själv, kavlade upp de rosa skjortärmarna, rättade till den tillika rosa brickan och tog sats (Se AB Länken under) och det tog inte mer än ett par timmar sen kom King Louie själv utångandes från bastuklubben Peter Pan och kallade mig för "stolpskott". Kisfaludy däremot noterade lugnt och sansat att det var "lite lågt" och det var det.

Heinrich Apfel visade dock gott omdöme och förmåga att ta kritik. Han sossesnurrade hela processen valde att inte ta ner krönikan eftersom Aftonbladet inte ska bestämma vad Bajen publicerar och inte. Därefter lugnade han ned situationen med "inga kommentarer". Därefter sparkades jag som krönikör vilket var ett bra beslut.
Därefter togs alla mina krönikor ned det hela lugnat ned sig.

Krönikan togs dock inte ner på Bajen Fans hemsida :

http://www.bajenfans.se/web/index.php?option=com_content&task=view&id=122&Itemid=69

King Louie reagerar :
http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/allsvenskan/article201423.ab

2 comments:

Anonymous said...

asgarv. aporna demolerar. du har så rätt om AIK. Lite roligare, lite lugnare.

SHQ said...

Kul att du gillade den. Satt och nynnande på den hela kvällen.